Network Menu

Hur SWEA startade i Algarve

 

Här berättar Barbro Holgersson, som var en av initiativtagarna till SWEA Algarve, hur allting började.

Bakgrund

I december 2012 flyttade min man och jag till Lagos och jag förde samtidigt över mitt SWEA medlemskap till Lissabon från SWEA Stockholm, där jag hade varit medlem i många år. SWEA Lissabon hade på den tiden runt 50-60 medlemmar och det fanns ingen aktivitet i Algarve. Under första tiden i Lagos vände man sig t.o.m. om när man hörde någon prata svenska (till skillnad från hur det är idag).

Under 1980-talet kom jag för första gången i kontakt med SWEA när jag bodde och arbetade i New Jersey. Efter en tid kände jag mer och mer en önskan att träffa andra svenskar och prata svenska. Under denna tid tillbringade jag mycket av min fritid på Manhattan, och det blev därför naturligt att bli medlem i SWEA New York. Efter ett antal år som medlem blev jag invald i styrelsen i New York där jag stannade kvar fram till början av 1990-talet. En mycket spännande och lärorik tid inte minst tack vare alla trevliga och intressanta Sweor som jag lärde känna där.

När jag flyttade hem till Sverige förde jag omedelbart över mitt medlemskap till SWEA Stockholm där jag var medlem fram till vår flytt till Lagos 2012. Vid flytten till Portugal föll det sig naturligt att föra över mitt medlemskap till SWEA Lissabon, eftersom det då inte fanns någon SWEA grupp i Algarve. Jag deltog i mitt första årsmöte i februari 2014 och redan då började jag diskutera möjligheten att starta upp en satellitavdelning i Algarve med ordförande Mita Zell.

 

Planerna börjar ta form

Senare den våren träffade jag Kickie Hagelborg för första gången på en Freja lunch i Vilamoura (en nordisk förening för kvinnor som funnits i Algarve sedan 1980-talet). Hon var då med i styrelsen i SWEA Marbella, men hade planer på att flytta till Portugal. Vi pratade en del om hur kul det skulle vara att starta upp SWEA i Algarve. Efter en tid hörde Kickie av sig och berättade att de hade flyttat till Tavira och åter väcktes tankarna. Det var dock först i samband med Valborgsmässofirandet i Tavira 2015 som planerna på att dra igång i Algarve började ta form. Kickie och jag frågade även Yvonne Lundberg som jag kände sen tidigare och som just flyttat från Nice till Algarve samt Barbro Falke-Almgren som jag hade lärt känna i Portugal. De blev också intresserade och ville gärna vara med i gänget som drog igång SWEA i Algarve.

 

Första informationsmötet blev en succé

Vårt första informationsmöte ägde rum på restaurang ”A Casa do Avo” i april 2016. Intresset var enormt och vi fick t.o.m. tacka nej till flera p.g.a. lokalens begränsning. Vid detta lunchmöte deltog även Mita Zell och ytterligare några styrelsemedlemmar från Lissabon för att hjälpa till att ”sälja in” SWEA härnere i Algarve. Det blev en omedelbar succé och redan efter första informationsmötet hade vi fått 70 medlemmar! Många av dessa hade ingen tidigare erfarenhet av SWEA.

 

En Styrgrupp bildas

För att komma igång bildade vi en Styrgrupp för SWEA i Algarve och som en följd av att vi har en 15 mil lång kust så var målet att försöka få representation från Lagos till Tavira. I detta läge tillkom även Linda Marcusson Holm och Ulla Karlsson.

 

Styrgruppen på väg till 1:a styrelsemötet i Lissabon i februari 2017. Från vänster Ulla Karlsson (Quarteira), Barbro Holgerson (Lagos), Barbro Falke-Almgren (Olhao), Yvonne Lundberg (Vilamoura) och Kickie Hagelborg (Tavira). Saknas på bilden Linda Marcusson-Holm (Lagos).

På hösten var SWEA Lissabon värd för ett stort regionmöte i vår region VEMA. Det blev ett strålande tillfälle för många nyblivna Sweor i Algarve att inte bara att lära känna både varandra, utan också våra systrar i Lissabon och också Sweor från många andra avdelningar inom regionen.

 

Kick-off på Amendoeira golfklubb

I oktober, 2016 anordnades vår första kick-off på Amendoeira golfklubb i Alcantarilha, som ligger ganska centralt för att underlätta för alla att ta sig dit. Vi hade bl.a. bjudit in dåvarande honorärkonsul Peter Morawetz (som tyvärr gick bort i Covid-19 förra våren) som berättade vad konsulatet kunde hjälpa till med, samt en portugisisk guide som berättade favoritställen utefter den vackra Algarvekusten.

 

Vår första kick-off gick av stapeln på Amendoeira golfklubb. På bilden från vänster Ulla Karlsson, Linda Marcusson Holm, Barbro Holgersson, Barbro Falke Almgren samt Yvonne Lundberg.

 

Många uppskattade aktiviteter

I ett tidigt skede drog vi igång med mingelträffar, till en början i Lagos där merparten av SWEA Algarves medlemmar bor. Tanken med dessa träffar var att man på ett enkelt och otvunget sätt skulle kunna träffa andra Sweor utan att behöva föranmäla sig. Dessa mingelträffar blev väldigt populära och har därefter spritt sig utefter kusten.

En annan mycket uppskattad och välbesökt aktivitet i Tavira var besök från den svenska ambassaden i Lissabon med ambassadören Helena Pilsas-Ahlin i spetsen. De hade förlagt sin höststart till Tavira och vi passade på att ha vår kick-off 2018 där och fick då förmånen att träffa alla under en informativ och trevlig förmiddag med lunch.

Under åren har vi dessutom haft många uppskattade luncher och intressanta föredrag, besök på lokala vingårdar, hästshow med portugisiska Lusitano hästar, naturvandringar med picknick, stadsvandringar i Lagos, Tavira, Loulé och Faro, prova-på Croquet, mm. Vi har även anordnat många SWEA golf events på Morgado och Penina, en båtfärd till sandön Armona utanför Olhao i samband med en kick-off, adventsglögg och julkrubba i Vila Real, en minnesvärd Glada Hudik föreställning i Castro Marim och mycket, mycket mer.

 

SWEA fortsatte att växa i Algarve

SWEA Algarve har sedan starten ingått i SWEA Lissabon (och därefter SWEA Portugal) och flera i Styrgruppen har varit med i styrelsen i Lissabon. SWEA Algarve växte från 70 medlemmar hösten 2016, till 108 i maj 2017, 193 i maj 2018 och över 200 i början av 2019. Under 2020 hade vi vuxit till nästan 250 medlemmar. Tillsammans med Lissabon blev vi en av de största SWEA avdelningarna i världen, något vi aldrig kunnat drömma om då vi startade.

 

Många har bidragit till SWEAs framgång i Algarve

Förutom vi som var med och startade SWEA i Algarve 2016 har många andra bidragit i styrgruppen eller på annat sätt (1), inte minst min parhäst här i Lagos, Gun Persson, som kom in i Styrgruppen 2017. Gun skapade och drev bl.a. vår aktiva Facebooksida och blev på så sätt vårt ansikte utåt.

 

Nu börjar en ny spännande fas

2021 bildar SWEA Algarve en egen avdelning. Det är verkligen kul att SWEA fortsätter att vara ett viktigt nätverk för oss här i Algarve. Vi önskar både styrelsen och programgruppen i den nya avdelningen stort lycka till och hoppas att vi snart ska kunna återgå till ett mer normalt liv och kunna träffas igen via SWEA.

 

 

(1) Följande Sweor har ingått i Styrgruppen under olika perioder sedan starten 2016.”

Västra Algarve

Barbro Holgerson, Linda Marcusson-Holm, Gun Persson, Amie Joelsson, Bibi Mangs, Berit Norrgård, Bodel Sjöholm, Leona Sandesjö

Centrala Algarve

Yvonne Lundberg, Ulla Karlsson, Marie-Louise Dagrup-Strand, Britta Hesse, Ann Jonsson, Ulla Grath-Nilsson

Östra Algarve

Barbro Falke-Almgren, Kickie Hagelborg, Lena Hammar, Åsa Grunditz, Marie Weidstam