Network Menu

SWEAs historia

SWEAs historia

När Agneta Nilsson på 1970-talet arrangerade en svensk julmarknad i Los Angeles träffade hon ett större antal svenskor i området som alla var ivriga att hålla kontakten med varandra.

Så föddes idén till SWEA, Swedish Women’s Educational Association.

1979 grundades den första SWEA-avdelningen i Kalifornien med syftet att främja svensk kultur och tre år senare bildades paraplyorganisationen SWEA International, Inc. för att knyta samman alla de lokala avdelningar som snabbt hade vuxit upp. SWEA startade i USA och Kanada och tog snart fart runtom i Europa, Asien, Afrika och Australien. Idag finns SWEA på fem kontinenter och är den största ideella Sverigefrämjande organisation utanför Sveriges gränser. SWEA finns även i Sverige och är där ett stöd för många svenska kvinnor som återvänder hem efter år utomlands. Föreningens hedersordförande är Prinsessan Christina Fru Magnuson.

SWEA stödjer svensk kultur

SWEA har sedan starten gynnat svensk kultur och tradition genom donationer och stipendier och genom deltagande i mässor, utställningar, konserter, författaruppläsningar och andra kulturella evenemang i svenska och internationella sammanhang runt om i världen.

Under de år som gått sedan SWEA grundades har organisationen genom sina årliga stipendier möjliggjort forskning i svensk litteratur, studier i interkulturella relationer och personlig utveckling i de fyra scenkonsterna. Stipendierna har blivit en viktig del av vår gemensamma profil. De mycket kunniga och kvalificerade jurymedlemmarna har genom ett vetenskapligt och ansvarsfullt arbete tagit fram stipendiater som vi genom åren kunnat följa i pressen, sociala medier och inom universitetsvärlden. Varje stipendium är idag på cirka USD 10 000.

Vid sidan av dessa stipendier tillkommer de stipendier och donationer som enskilda SWEA-avdelningar delar ut varje år. Summan av SWEAs totala donationer och stipendier uppgår årligen till drygt två miljoner SEK.

ÅSK — beundransvärda kvinnor

Årets Svenska Kvinna, en utmärkelse som går till en svensk kvinna som på ett utmärkande sätt representerar och lyfter fram Sverige av idag ute i världen. Den första utmärkelsen gavs 1989, vid SWEAs tioårsfirande i Los Angeles, till konstnärinnan och ambassadrisen Ulla Wachtmeister för hennes arbete med att främja svensk kultur och design i USA. Sedan dess har en lång rad duktiga kvinnor, bland andra drottning Silvia, fått denna utmärkelse.

Dalahästar på SWEAs 25-årsjubileum

I juni 2004 firade SWEA International sitt 25-årsjubileum i Stockholm med invigning i Storkyrkan, konstutställning på Millesgården, konferens på Hotell Foresta, jubileumsföreställning på Oscarsteatern och bankett i Blå hallen i Stockholms Stadshus. Fjorton två meter höga dalahästar målade av Sweor paraderade i Strandsvägsallén under jubileumsveckan och tillbringade därefter sommaren på Skansen, innan de donerades bort inom Sverige och utomlands.

Donation till Nationalmuseum vid
SWEAs 30-årsjubileum

I samband med SWEAs 30-årsfirande donerade SWEA 430 000 SEK till Nationalmuseum. Gåvan hade samlats in bland avdelningar och Sweor runtom i världen. Den möjliggjorde tillkomsten av en film som presenterar Nationalmuseum och dess konstskatter. Under museets fleråriga stängning för renovering är filmen idag av största betydelse.

Omfattande samarbete

Agneta Nilsson och SWEA har mottagit flera utmärkelser för sina insatser att sprida kunskap om Sverige. Idag samarbetar SWEA med föreningen Svenskar i Världen (SVIV) och Nämnden för Sverigefrämjande i utlandet. Många personalavdelningar på multinationella företag använder sig idag av lokala SWEA-avdelningars kunskap och lokalkännedom, när de förbereder familjer inför utlandstjänst.

BUS-projektet

Barn utomlands & svenska språket (BUS) är ett intressant SWEA-projekt som drivs sedan 2012 för att hjälpa svenska föräldrar utanför Sverige att föra svenskan vidare till sina barn och stötta barnens flerspråkighet. Projektet utbildar och inspirerar föräldrar genom webbinarier, språkmöten och en artikelserie i SWEA-tidningen FORUM.

SWEA Global

Sedan 2015 erbjuder SWEA medlemskap i SWEA Global för svenska och svensktalande kvinnor boendes utanför existerade avdelningars upptagningsområde. Information om SWEA Global sprids via svenska ambassader och konsulat runt om i världen.

SWEA Professional

Många SWEA-medlemmar är eller har varit yrkesverksamma och en del avdelningar har valt att organisera en grupp som kallas SWEA Professional. Grupperna organiserar bl.a. studiebesök, diskussionskvällar och föreläsningar. SWEA Professional finns idag på LinkedIn och Facebook.

SWEA idag

SWEA är en modern organisation med en viktig funktion att sprida kännedom om Sverige och det svenska. Eftersom SWEA är en världsomspännande organisation använder vi bl.a. internet och sociala medier för att kommunicera. SWEA finns idag på Facebook och med en egen hashtag på Instagram (#sweainternational) samtidigt som vi följer den snabba utvecklingen av sociala medier för att hela tiden synas och höras. Naturligtvis organiserar våra avdelningar världen över fortfarande julmarknader, midsommarfiranden, utställningar, stipendieutdelningar, föredrag, symposier och gemensamma aktiviteter för medlemmarna. Oberoende av alla förträffliga sociala medier är det den personliga kontakten vi har med varandra som är grundstenen i SWEAs nätverk. Besök gärna avdelningarnas hemsidor och läs om alla de intressanta aktiviteter vårt fantastiska nätverk bjuder på.

swea-symbol-blank

ÅSK 2009-2015

Årets Svenska Kvinna, 2009-2015

25-årsjubileum häst från SWEA Malaga; Foto: Kerstin Alm

25-årsjubileum häst från SWEA Malaga; Foto: Kerstin Alm

Årsnäs Midsummer 1969 [Uploaded by Mikael Häggström; Public Domain]

Årsnäs Midsummer 1969 [Uploaded by Mikael Häggström; CC0, Public Domain via Wikimedia Commons]

swea-logga-medText-gul-blaBkgr