Network Menu

Tidigare program under 2021 – Algarve

Här kan Du läsa om de program, vi haft tidigare i år.

Om Du klickar på bilderna, så får du upp dem i ett större format.

Stadsvandring i Tavira

29/11 samt 2/12 har vi haft två mycket trevliga stadsvandringar i Tavira. Vår eminenta guide Peter berättade om Taviras och Portugals intressanta historia. Vi avslutade med god lunch på Na Gaveta.
Vi kommer att ha en repris av guidningen i början av nästa år för er som inte fick plats eller inte kunde närvara vid dessa tillfällen. Historikern Peter erbjuder även guidningar av två andra delar av Tavira, så om det finns intresse så kan vi ordna det vid senare tillfälle.
Tack Helena för arrangemanget. 🇸🇪👏🏻🇵🇹

Portugals sociala system

Dagens föredrag i Silves om det sociala systemet i Portugal var en humoristisk och delvis allvarsam beskrivning av den situation som våra grannar och de vi möter i vardagen har det.
Pedro Bastos Rosado advokat och Professor på the University of Algarve gav oss några axplock om olika yrken, pensioner och förhållanden som han delvis jämförde med Sverige. Bruttonationalprodukten per capita i Portugal motsvarar ca 40 % av den svenska. Medellönen i Portugal är 1.200 euro per månad med en lägsta-lön på 665 euro idag som nästa år förväntas bli 770 euro per månad, för en tredjedel av invånarna.
När det gäller pension har tex en GNR polis ca 800 euro per månad efter några decenniers yrkesverksamhet och en pensionsålder på 66,5 år. Barnledighet i Portugal är 6 månader och motsvarar sjukpenningnivå. De som inte förtjänar mera än 9.000 Euro per år betalar ingen skatt. Fastighetsskatt, skatt/avgifter vid köp av fastighet och VAT är de viktigaste inkomstkällorna för staten så ävenom några av oss inte betalar skatt på pension bidrar vi mera än många portugiser till statsfinanserna.
En annan parallell om än några decennier senare är nativitetsproblematiken som Sverige hade densamma i Portugal nu. Man befarar en befolkningsminskning kommande decennier från cirka 10 miljoner till 8 miljoner under den perioden. En anledning till detta är att unga kvinnor väljer att utbilda sig och väntar längre med att bilda familj. Idag föder varje familj 1,2 barn men det borde ligga på 2,5 för att behålla nuvarande nivå med mer än halva befolkningen i pensionsålder.(56%).
Fri offentlig utbildning, läromedel och sjukvård har man som portugis, med de bästa material, metoder och teknik, något som man valt att satsa på.
I Portugal är de största arbetsgivarna staten och kommunerna, i södra delen av landet är turistnäringen och service stora verksamheter, men dessa består mest av mindre företag som samverkar, varför storföretagandet är mindre.85% av företagen har 1-9 anställda, oftast endast familjemedlemmar. Som statsanställd kan man aldrig bli uppsagd vilket leder till att det ofta brister i produktivitet.
– Vad kan Portugal bättre än Sverige? där var Pedros entydiga svar – fotboll.
Tack för en givande eftermiddag Leona, Barbro och Britta. Vi fick nya kunskaper om vårt nya hemland 🇵🇹. Vill gärna dela med mig av de fakta jag lyckades snappa upp till de som inte var med. Nu får vi hoppas på både studiebesök föredrag inom andra faktaområden i framtiden.
Texten skriven av Charlotte Halling, kompletterad av Carina Höijer Wentjärvi

SWEA-golf i Algarve tillsammans med SWEA Lissabon

22-23/11 möttes SWEA Lissabon och SWEA Algarve  i Vale Do Lobo för att spela golf i två dagar. 19 Sweor från Lissabon och 24 från Algarve peggade upp för att spela poängbogey individuellt och i lag på Ocean Course, Vale Do Lobo.

 

 

Gunilla Blomqvist vann på 36 poäng, tätt följd av Carina Höijer Wentjärvi på 35 poäng och Ann-Christine Nilsson på 34 poäng.

Lagtävlingen vanns av Gunilla Blomqvist, Diane Lundin, Marita Johannesson och jokern Ann-Charlotte Bergenhag på 87 poäng (två bästa scorerna per hål). Tvåa på 83 poäng var Kiki Granerus, Karin Bernadotte, Charlotte Halling samt Anette Caspary. Delade treor på 81 poäng blev Inken Faber, Madeleine Grundström, Leona Sandesjö och Ann-Charlotte Bergenhag samt Ulla Schlyter, Cecilia Vieweg, Barbro Holgerson samt Carina Höijer Wentjärvi

Längsta drive på hål 10 hade Gunilla Blomqvist och närmast hål på hål 13 var Ann-Christine Nilsson.

En trevlig middag avnjöts på Hotell Magnolia där alla bodde. Till middagen anslöt även några av SWEA Algarves styrelsemedlemmar.

 

På tisdagen spelade vi matchspel SWEA Algarve mot SWEA Lissabon på Royal Course, Vale Do Lobo. För många av Sweorna var matchspel en ny och spännande spelform men efter några spelade hål tyckte alla att det var mycket roligt. Det blev en jämn match som avgjordes i de sista bollarna. SWEA Algarve vann sex matcher mot fem för SWEA Lissabon.

 

Padel i Luz

Torsdagen den 18 november samlades 23 st Sweor på Ocean padel club i Luz för att spela padel .
På de fyra banorna gavs det möjlighet att dels  ”prova på med tränare ” och dels få spela några tuffa padelmatcher.
Efteråt samlades vi alla på Izakaya och avnjöt stenugnsbakad pizza , allt i en trevlig och härlig stämning – tack till alla ni som kom!

Marita, Camilla och Angela

 

Mingel på Belmar i Lagos i november 2021

30 Sweor minglade och njöt av goda tapas på Belmar, Lagos .

 

Mingel i Vilamoura november 2021

Vi var ”bara” 6 Sweor på tisdagens mingel men vi hade det så trevligt och ”löste världens problem”😆 En ny medlem, Maria Gerhardsson de Verdier, välkommen. Trevligt och bra nytt ställe dit vi går igen.

 

Mingel och vinprovning i Tavira

Vi var ett glatt gäng i Tavira som hade vinprovning och mingel igår. Hos Soares fick vi prova 3 röda viner från olika distrikt.

 

Minigolf i Vilamoura oktober 2021

14 sweor spelade en rafflande omgång minigolf i Vilamoura idag. Marianne vann guldet🥇🏆🥇

 

Ett stort tack till arrangörerna Ewa och Ann till vänster på bilden.
Pristagare från vänster: Anita Halldén (🥈), Marianne Hafvenström (🏅) Barbro Arvidsson (🥉)

 

 

 

Mingel i Vilamoura oktober 2021

Mingel i Vilamoura för Sweor i Centrala Algarve på Tivoli Hotel. Vi var inte många men intressanta och givande diskussioner.

Portvinsprovning i oktober 2021

Härligt gäng SWEor som provade goda Portviner uppe hos Rui Brás

 

Lunch på restaurang Quay i Lagos september 2021

27 glada Sweor träffades på Restaurang Quay.
Det var ett tag sedan vi sågs och alla hade mycket att prata om! Restaurangen fylldes av mycket skratt, prat och energi,
Härligt att vi äntligen får möjlighet att ses igen!

Mingel i Tavira i oktober 2021

Äntligen var det dags för höstens första mingel i Tavira 😎.Några  hade med en gäst, kanske blivande Sweor. Vi träffades i trädgården på Beira Rio och spånade bland annat om våra framtida mingel här i östra Algarve. Jätteskoj att vi kan ses igen.

 

Mingel i Lagos i oktober 2021

Drygt 30 Sweor som träffades på Belmar på torsdagen!
Härligt att se alla – en del nya, en del ”gamla ” och några ”pinfärska” samlades några timmar! Stämningen var som alltid på topp och det pratades sommarminnen och i stort och smått! Härlig energi!
Tack alla som kom och bidrog till den fina stämningen!

Grand Opening och Kickoff

Lördag 2:a oktober 2021 kunde vi äntligen ha Grand Opening och invigning av SWEA Algarve. Avdelningen bildades i januari 2021 men pga Covid-restriktioner har vi inte kunnat fira tillsammans förrän nu. Vi passade på då VEMA (regionen för Västra Europa/Mellanöstern och Afrika) hade möte i Algarve. Sveriges ambassadör i Portugal,Helena Pilsas, var också på plats och lyckönskade avdelningen.

Britta Hesse, ordförande SWEA Algarve välkomnar Sweorna till Grand Opening på Hotell EWA i Faro.

 

Delar av Programgruppen är redo för att pricka av deltagarna

Mingel före middagen

 

Bandet klipps och SWEA Algarve lyckönskas.

 

 

Lotteri och sång

 

SWEA nummer 200 i SWEA Algarve

Lunch på Quay i Lagos

Trevlig lunch på QUAY i Lagos. 30 pratglada Sweor njöt av god mat. Tack Bodel Sjoholm som arrangerat och värdinnorna Bibi Mangs och Gun Persson.🇵🇹🙏🏻🇸🇪

 

 

Mingel i Tavira 2021-05-25

Så trevligt att få träffas efter den långa lock-down vi har haft!

 

SWEA-golf på Alamos

Omgångens sista golf spelades på Alamos tisdag 18/5 i 30-gradig värme.

Många bra resultat idag trots värmen.
Dagens tävling vanns av Angela Dahlen 38 p (första gången som hon var med.)
2:a Gunilla Dahlemar 37 p
2:a Carina Tranberg  37 p
2:a Leona Sandesjö 37 p
3:e Anna Årjes Nilsson 36 p
Närmast hål var Åsa Norderhaug
Lagtävlingen;
Lena Hannervall, Angela och Barbro A  53 p
Annette, Carina, Cajsa och Åsa 52 p
Gunilla, Barbro H,Charlotte och Anna 51 p
Carina , Lillvor, Gunilla och Annika 51 p
Ulla, Leona, Eva och Arja 49 p

Barbro Arvidson

 

 

Mingel i Vilamoura 11/5

Äntligen fick vi mingla igen! 17 Sweor träffades på Tivoli i Vilamoura.

 

Barao de Sao Joao – Skulturparken och Poeternas Stig

Barao de Sao Joao – Skulturparken och Poeternas Stig.
Tio sprudlande glada Sweor som njöt av en fin förmiddag tillsammans i solens sken och med mycket vackert för ögonen, bl a konstnären Deodato Santos vackra konstverk. 👌
Lunch på restaurang Caramba fick avsluta aktiviteten.
Annica Havel och Anette Müssbichler👭
Programgruppen /Lagos

SWEA-golfen på Quinta da Ria

Vi fick uppleva ännu en härlig golfdag med SWEA Algarve. Denna gång spelade vi på vackra Quinta da Ria.

 

Fotograf Arja Edvardsson

 

 

 

Lagtävling:

Eva C, Barbro H och Christina D 89 p

Charlotte H, Lilvor G och Barbro A 77 p

Barbro Falke – A , Kerstin H, Carina H och Marie S 77 p

Marie W,Arja E, Annika E och Cajsa S 69 p

Annika M , Anna Å N och Annette C 68 p

Annika Å, Carina T och Bibi M 66 p

Närmast hål: Barbro Arvidson 4 m 96 cm

Individuellt:

Christina Dahlemar 37 p

Barbro Arvidson 37 p

Carina Höijer 34 p

Eva Claesson 34p

Annette Caspary 31 p

Kerstin Holenweg 31 p

 

Hälsningar Barbro

 

 

Vandringar i Tavira och Silves 27/4 2021

Äntligen fick vi träffas igen. Två vandringar idag. En runt Silves där de första bilderna kommer ifrån och en i Tavira. 17 glada Sweor njöt av 7 km i härligt väder och fantastisk blomsterprakt.i Silves och i Tavira var det tio Sweor som promenerade drygt 7 km och vi avslutade med en fika på ett trevligt konditori.

 

Glada Sweor på vandring i Silves

 

Vandring i Tavira

 

Våga se bakom fasaden och rädda liv

”Tankeväckande”

”Gripande”

”Nu ska jag prata med min vän som inte mår bra”

 

Elise Slotte, boende i Algarve höll en mycket tankeväckande föreläsning om livsglädje och att våga se bakom fasaden och rädda liv. Vi har fyra grundläggande behov; trygghet, variation/spänning, unikitet samt kärlek. Om något av dessa behov inte är tillfredsställda är risken att vi inte känner livsglädje. Om vi har någon i vår bekantskapskrets som inte ser ut att må bra måste vi våga ”störa” och fråga hur det är fatt. Vad är det värsta som kan hända?

 

 

 

 

 

 

Marie Niljung har skrivit boken ”Hellre arg än död”. Hon myntar begreppet psykologiskt olycksfall istället för självmord. Läs gärna den!

Hellre arg än död

 

Elise är uppvuxen inom Jehovas Vittne och i tidningen Tara berättar hon om hur hon bröt med sekten.

2020-11-19 – Elise bröt sig ur Jehovas vittnen (Elise Slotte, Tara nr 14 2020) (1)

 

Här kan du lyssna på Elise!

Vandring i Barão de São João

Torsdagen 14/1 2021 bjöd på en solig, om än något kylig vandring i Barão de São João.
13 glada och kvittrande Sweor gick ca 6 km i den vackert prunkande skulpturparken med omnejd. Vi fick njuta av konstnären Deodato Santos vackra och lustiga konstverk och en bedårande utsikt över nejden.
Hjärtligt tack till alla deltagare för en härlig dag.❣️
Ett varmt tack till Gun Persson som bidragit med information om konstnären och skulpturerna.
Anette Müssbichler och Annica Havel
Programgruppen
Bibi Mangs
Vice ordf. styrelsen SWEA Algarve