Network Menu

Tidigare program under 2020 – Algarve

Här kan Du läsa om de program, vi haft tidigare i år.

Om Du klickar på bilderna, så får du upp dem i ett större format.

SWEA-golfen på Pinheiros Altos

Årets sista omgång av SWEA-golfen spelades på Pinheiros Altos, Pines and Corks. 28 golfsugna damer peggade upp och bäst av alla spelade Carina Tranberg som kom in på 36 poäng på den tuffa banan. Närmast hål på hål 2 på Corks var Bibi Mangs som var 2,01 från hål. Lagtävlingen vanns av Leona, Carina T, Carin F C och Barbro A på 83 poäng.  Grattis!

 

1:a Carina Tranberg 36 p

2:a Barbro Holgersson 35 p

3:a Ann Bengtsson 32 p

 

Lagtävlingen:

1:a Leona, Carina T, Carin F C, Barbro A 83 p

2:a Ann, Marianne O, Charlotte, Annika Å 82 p

3:a Sarah, Ewa, Annica H, Cajsa 78 p

Nästa omgång spelas på Quinta da Ria 3/2.

Foto: Anette Müssbichler

Safe communities, Jultraditioner i Portugal och portugisiska hantverk

9/12 hade SWEA Algarve årets sista evenemang på zoom.Ett trettiotal sweor fick lyssna på mycket intressanta föreläsare.
Först ut var Fatima som berättade om jultraditioner och om julmaten här. Bl.a. står det stora sötsaksbordet framdukat hela helgen. 🎄
Därefter tog Elise vid och berättade Safe Community och deras arbete som bedrivs av volontärer. Elise informerade också om krisinformation, sant eller falskt, vad man kan tänka på när man läser en text. Exempelvis så kan det ta lite längre tid för Safe Community att få ut information beroende på att de dubbelkollar att allt är korrekt innan de publicerar info.
Viveka avslutade med att berätta om det portugisiska hantverket, deras stolthet. Allt ifrån sydda mattor, vävda tyger, likör, mat, ost , kork, keramik, tuppen, kobjällror (som är med på UNESCOs kulturarvslista) och smyckeskonsten filigrana.
Det finns många små intressanta byar med hantverk som kan besökas, kanske en resa framöver för oss sweor?
Evenemanget är inspelat och alla kan så småningom få ta del av det, info kommer. Stort tack till föreläsarna för ett jättetrevligt och intressant evenemang.

Portugisiska kvinnans rättigheter. Föredrag av Helen K Valle. 25 november 2020

SWEA-möte 25 november 2020

Helene Källström Valle

50 sweor samlades på Zoom för att lyssna på Helene Valle som idag, väl förberedd som alltid, greppade ett stort område i sin presentation av ”Att vara kvinna i Portugal”.

Helene inledde med 1910 och Portugals första steg mot demokrati vid införandet av första republiken. Redan året efter klev pionjären Carolina Beatriz Angelo in på den politiska arenan. Som änka och därmed familjens försörjare gick hon till vallokalen för att rösta. Hon väckte uppmärksamhet men det fanns tydligen inget sakligt skäl att tillåta henne avlämna sin röstsedel. Men inte förrän vid andra revolutionen, 1974, infördes allmän och lika rösträtt.

1933-1974, under Salazars tid (1926-1974 diktatur under Salazar och Caetano) var kvinnan en andra rangens medborgare. Mannen styrde över hennes rätt till arbete och att ha egna pengar. Tillåtna arbeten var sjuksköterska, lärarinna och telefonist. Idag ser vi många män i serviceyrken, vilket har sin grund i deras dåvarande dominans på arbetsmarknaden.

Kvinnorna utsattes för våld i hemmet, vilket tyvärr fortfarande sker. Helene gav skrämmande fakta. Under de senaste sex åren har 111 kvinnor dödats av män som står/stod dem nära. Våldet har förvärrats under pandemin.

Den 25 november uppmärksammas våldet mot kvinnor i FNs internationella dag för avskaffande av mäns våld mot kvinnor. Fotbollsspelarna i den italienska ligan stöttade och synliggjorde kampanjen med ett rött streck på kinden. Vi som såg matchen Milan mot Napoli den 24 november uppmärksammade Zlatans röda märke. (Lilians kommentar)

Det finns i Portugal olika slags giftermål. Ett exempel är separação de bens. Efter 60 års ålder får endast sådant äktenskap ingås.

En sambolag finns från 2008 och gäller per automatik efter två års samboförhållande. Från 2015 är det tillåtet att ingå samkönat äktenskap.

Skilsmässofrekvensen är ganska hög, lite över hälften av alla äktenskap som ingås slutar i skilsmässa.

Fertilitetsgraden (antal födda barn per kvinna) var 2019 endast 1,42. Detta innebär i praktiken en folkminskning, som kan uppvägas med invandring (uppgifter om detta saknas dock). Föräldrapenningen omfattar 120 dagar (100% lön) eller 150 dagar (80% lön). Barnomsorg finns men är kostsam för familjeekonomin. Kvinnor får sitt första barn vid 30 års ålder.

I Portugal är den generella utbildningsnivån låg. 2011 fanns 30 000 analfabeter i årsgruppen 18 till 65 år och 20 000 över 60 år. Från 1986 infördes 9-årig skolgång och 2005 obligatorisk 12-årig. Alla fullföljer dock inte denna. Föräldrarna måste bekosta skolmat, böcker och annan skolmateriel, vilket är betungande för många familjer.

Ca 55% av kvinnorna läser på universitet/högskola. Terminsavgifterna är mellan 180€ och 500 €. De högre avgifterna gäller för utbildning på prestigefulla lärosäten.

Färre än en tredjedel av parlamentsledamöterna är kvinnor (91 av 230).

Avslutande statistik:

Helene hänvisade till en intressant undersökning gjord utifrån en population på 2,7 miljoner i åldersspannet 18-64:

  • Endast 16% läser fler än 6 böcker /år
  • 1/3 är rökare
  • 43% är överviktiga
  • 15% har BMI > 30
  • 1 av tre som är äldre än 27 år säger sig vara icke troende. (besynnerligt då kyrksamheten är stor)
  • 81% använder internet.

MeToo verkar inte ha satt några påtagliga spår i Portugal. En relevant och intressant fråga bland många från Sweorna, gav ett talande svar.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

SWEA-golfen på Vale Do Lobo 17/11

Andra omgången av SWEA-golfen i Algarve spelades på Vale Do Lobo Royal Golf Course.  35 SWEor peggade upp och bäst av alla spelade Marie Spinelli Scala på fina 38 p. Carina Tranberg 37p, Lotta Porat 36p, Birgitta Rundgren 35 p. Närmast hål på hål sju var Sarah Brooks, 1,86 från flaggan. Lagspelet 20/20 vanns av Eva C, Christina , Pia och Ewa H på 97 poäng.

Efter två deltävlingar:

Carina Tranberg 17 p

Marie Spinelli Scala 15 p

Barbro Arvidsson 15 p

Annika Åström 13 p

Gunilla Frey Hansson 11 p

Leona Sandesjö 10 p.

 

Nästa omgång spelas på Pinheiros Altos 10/12. Inbjudan kommer inom kort.

Prova på golf

I oktober  hade vi ”Prova på golf” på Pestana Golf Academy. I två grupper under två dagar tränade  åtta SWEor under ledning av Åsa Norderhaug, TPI Golf Fitness Professional på Pestana Gramacho Gym & Golf academy.
Ett uppskattat arrangemang och sju damer ville fortsätta träna så Åsa bildade en ny grupp och ett nytt träningsupplägg för dessa SWEor på fem gånger.
Barbro Arvidsson

Mingel i Tavira 27 oktober

Tisdag 27/10  var det dags igen för mingel i Tavira. Nio glada Sweor träffades på restaurang Beira Rio i deras trädgård, många skratt blev det. Dagen till ära fyllde Gunnel år och vi fick tillfälle att sjunga för henne.

Sweor på Golfland i Alvor

Vilken härlig dag vi hade med äventyrsgolf i Golfland, Alvor. Smågrupper och avstånd. Ägaren, svensken Ray, har öppnat en härlig aktivitet som varmt rekommenderas. God mat. Vann gjorde Marianne Onsjö.

Tack Barbro Arvidson och Chrisse Nyman för bra arrangemang.

 

 

Mingel i Centrala Algarve 20/10

 

Vi var nio i Centrala Algarve som trotsade regn och rusk och träffades hemma hos Britta Hesse i Boliqueme. Två nya medlemmar, Cajsa och Susanne, hälsades extra varmt välkomna. Vi hade celebert besök av vår förra ambassadör Caroline Fleetwood som berättade lite om sitt arbete, i Havanna,  Lissabon och nu i Stockholm.

 

Prova på Golf i Algarve

Välkomna på ”Prova på golf”

Tisdag den 6 oktober kl. 10.00 samling på Pestana Golf Academy

https://goo.gl/maps/7PRadenT6tVjHXnE7 klicka på länken så kommer det upp en karta.

Pris: 30 Euro för 2 timmars gruppträning med 6 deltagare

Anmälan till: Åsa Norderhauge mail: shapegolf(Replace this parenthesis with the @ sign)outlook.com

Senast 1 oktober vill Åsa ha din anmälan med: Namn och telefonnummer.

Välkomna Programgruppen SWEA Algarve 

SWEA-golfen på Silves 14/10

Första deltävlingen på SWEA-golfen i Algarve spelades på Silves 14/10. Drygt 30 golfsugna SWEor peggade upp. Bäst spelade Barbro Arvidson som kom in på finfina 43 p, följd av Gunilla Frey Hansson på 39 p och Annika Edlund, Carina Tranberg samt Annika Åström alla på 38 p. Anna Årjes Nilsson vann närmast hål, 77 cm. I lagtävlingen (två bästa scorerna räknades) vann Barbro Holgersson, Barbro Arvidson, Gunilla Rigelius samt Anette Caspary på strålande 91 p. Lunch serverades efter rundan.

 

 

Nästa deltävling spelas på Royal Course, Vale Do Lobo 17/11.

 

 

 

 

Kanelbullens dag firades i Algarve

Ett glatt gäng SWEor träffades för att fira Kanelbullens dag 8/10 hemma hos Leona i Carvoeiro. Stort TACK till Barbro Arvidson och Evelina Sidenvall som bakat bullar och kakor.

 

SWEA mingel den 8 oktober i västra Algarve

Trots att Corona pandemin hänger över oss som ett stort mörkt moln, kan vi njuta av en varm och behaglig höst här i solens rike.🇵🇹☀️
I går var det så dags igen för mingel i Lagos
hemma i Eva-Britt Perssons härliga trädgård!
20 glada Sweor, uppdelade i två grupper och vid olika tidpunkter, fick möjlighet att prata och skratta av sig om ditten och datten.😁

 

 

 

 

 

Text och foto Anette Müssbichler

SWEA mingel 8 oktober i mellersta Algarve

Trevligt mingel i Leona Sandesjö´s trädgård

Det bjöds på trevlig samvaro och härliga kanelbullar och annat gott till kaffet!

Text och foto Ann Jonsson

 

 

 

SWEA-mingel i Luz

I dag har vi haft glädjen av att få träffas och mingla igen. Vi var 20 sweor fördelade på två mingel, vid två olika tidpunkter och efter varandra. Denna gång blev det i Luz.

Ett stort ❤️-ligt tack till Kristina Henriksson för att du lät oss husera i ditt fina hus och vackra trädgård.

Vi njöt av en skönt ljummen eftermiddag och kväll med god dryck 🥂och tilltugg🍉🥜, uppsluppen stämning och prat om allt mellan himmel och jord🌍😁🇵🇹.

Text : Anette Mussbichler     Foto Gun Persson och Anette M

SWEA september- mingel i Tavira

Då har även Tavira haft sitt första mingel. 17 glada damer träffades – eller egentligen 9 + 8 glada damer. På grund av Covid-19 restriktionerna får man ju bara samlas 10 personer så vi fick göra två grupper.
Vi hade bordsplacering genom att dra en lapp när man anlände och alla verkade trivas och ha trevligt. Vi hälsade två nya medlemmar välkomna. Jättekul tycker vi.
 Vi ser fram emot höstens träffar och hoppas att det inte ska bli värre restriktioner den 1 oktober.
Text och foto: Kersti Sjölund

SWEA mingel 8 september i centrala Algarve

Ännu ett mingel, nu i centrala Algarve. Hemma hos Ann träffades 8 glada Sweor. Solen sken, härliga samtal och kul att äntligen få träffas igen.

Text och foto Britta Hesse

 

SWEA Mingel 10 september

Trevligt litet mingel i Carvoeiro! Underbar kväll och hoppas vi blir några fler nästa gång🇸🇪

Text och foto Britta Hesse

SWEA mingel 8 september i Lagos

Äntligen ett ”fysiskt ” SWEA mingel! 
Idag hade SWEA ”väst” sitt första mingel på väldigt länge!
Vi samlades (enligt de regler som gäller)  20 st ”Lagos Sweor” till ett mingel i Annika Havels härliga trädgård! Jättetrevligt arrangerat!

Anette Müssbichler stod för god service i baren🍷 och stämningen var verkligen på topp!
Det pratades sommarminnen – en del hade varit i Sverige och andra hade tillbringat sommaren här i härliga Portugal, men att vi hade mycket att prata om det var ett som var säkert!
Glada Sweor på bilderna nedan
Mingel i Lagos 8/9 2020 Mingel i Lagos 8/9 2020
Text och foto: Gun Persson

’Att skapa ett land och behålla det’ den 3 mars 2020

ATT SKAPA ETT LAND OCH BEHÅLLA DET🇵🇹
Viveka Feder berättade på ett lättsamt och trevligt sätt 1300 år av Portugals historia på en timme!
Vi var 42 Sweor som lyssnade på föredraget. Sedan blev dax för goda tapas samt alla härliga samtal med nya och ”gamla” Sweor längs hela Algarve – från Luz i väst till Tavira i öst!
Nedanstående och mycket, mycket mer fick vi lära oss på 1 timme!
Under 1400- och 1500-talen var Portugal ett av världens ekonomiska, politiska och kulturella centra. Landet hade flera kolonier i Sydamerika, Afrika och Asien. men till följd av krig med Spanien på 1600-talet och med både Spanien och Frankrike på 1800-talet tappade Portugal efter hand kolonier och inflytande. Efter inrikespolitiska konflikter och kolonialkrig på 1900-talet fick de sista kolonierna självstyre på 1970-talet. På grund av Portugals kolonier är portugisiska det sjätte största språket i världen. Efter en militärkupp 1926 blev Portugal en diktatur under Salazar och Caetano. Diktaturen störtades i Nejlikerevolutionen 1974.

Portugals flagga
🇵🇹är i två färger, rött och grönt, och har ett emblem ur Portugals statsvapen. Den gröna färgen står för Henrik Sjöfararen och den röda representerar revolutionen. Flaggan antogs den 30 juni 1911 när Portugal övergav monarkin och införde republik.

Stadsvandring i Lissabon den 19 februari 2020

Stadstur i Lissabon med Helene Valle Källström den 19 februari 2020

Vi var 28 pigga och glada Sweor som samlades i receptionen på Ingleterra hotell för att deltaga i en guidad tur i Lissabon. Turen gick via Belem, där vi gjorde ett stopp vid Upptäckarmonumentet och Helene berättade intressant historia.

Väl inne i Lissabons centrala delar, stannade vi vid Cais do Sodré, för att påbörja vår historiska promenad. Under cirka 3 timmars promenad lärde vi oss att känna staden på de sju kullarna, där både fenicier, romare, morer och till sist portugiser, har levt och arbetat.

Sedan var det dags för en välbehövlig paus med en kopp kaffe och pastel de nata på det äldsta kaféet staden.

Under vägen genom Alfama, längs smala gator, trappor och torg, med spårvagnarnas gnisslande i bakgrunden och vid vackra utsiktspunkter, fortsätter Helene att berätta Lissabons intressanta historia.

 

Nu har vi hittat fram till vår lunch restaurang där vi blev serverade en mycket välsmakande lunch med förrätt, varmrätt, dessert, vin, vatten och kaffe.

Stämningen var på topp och alla uppskattade ett par timmars lunch och trevlig samvaro!

Efter lunchen går färden vidare till Estufa Fria. Det är två stora vackra växthus, med massor av, för oss, exotiska plantor. Vi kände igen många från våra trädgårdar på Algarve! Fantastisk upplevelse och en upptäckt i Lissabon som ingen av oss Algarve Sweor tidigare besökt.

Sista stoppet på vår Lissabon tur är ett besök på en utsiktspunkt där vi upptäckte en magisk bild av Lissabon. Efter detta sista stopp körde bussen oss till Sete Rios, för dem som skulle åka vidare med tåg eller buss till Algarve.

 

 

 

Vid Pennan: Gun Persson

Foto: Gun Persson

Algarve Sweor på årsmöte i Lissabon den 18 februari 2020

I år var vi 31 Sweor från Algarve som beslutat sig för att åka till Lissabon och närvara vid årsmötet!

En del körde bil, en del åkte tåg och några åkte buss från Lagos!

Vi sammanstrålade alla på Hotel Ingleterra i Estroil och en del av oss hann ävenmed en lunch före registrering till årsmötet.

 

Glada miner kl 07.30 i Lagos samt lunchbilder 4 timmar senare från Estoril

Årsmötet och efterföljande mingel var mycket trevligt och vi från Algarve träffade en hel del Lissabon Sweor som vi inte tidigare mött! SWEA är vår gemensamma nämnare vilket gör att det är så lätt att lära känna varandra och byta erfarenheter! Riktigt bra stämning och ljudnivån var väldigt hög i positiv anda.

Efter årsmöte och mingel på Hotel Ingleterra var det dax att gå vidare! 24 Sweor från Algarve fortsatte vidare till Restaurant Zeno på Estoril Casino för avnjuta en italiensk buffe!

 

 

 

Är man på Casino så är man ….efter  avslutad trevlig middag begav vi oss till spelhallarna där vi upplevde både konst och roulette….

Konstutställning  samt  glada  Casinobesökare

Vid pennan: Gun Persson

Foto: Gun Persson

 

Årsmötet 18 feb 2020

 

Drygt 90 Sweor, varav en tredjedel från Algarve, samlades på Hotel Inglaterra för att närvara vid SWEA Portugals årsmöte och efterföljande mingel med god mat och gott vin. Stämningen var god redan från början och salen fylldes snabbt.

 

Ordförande Marie Ahlberg inledde och hälsade alla hjärtligt välkomna. Till mötets ordförande valdes Mita Zell. Enligt portugisisk lag får inte vara sittande ordförande, hålla i klubban. Vår kassör Gunilla Mendes redovisade den ekonomiska verksamheten för 2019, vilken godkändes. Gunilla redogjorde vidare för 2020 års budget, som fastställdes. Årsavgiften 2021 blir kvar på samma nivå som idag för SWEA Lissabon.

Medlemmarna ställde några frågor bl a angående vad Sweas eget kapital skall användas till och fick svar av Marie Ahlberg. En annan fråga gällde den planerade nya avdelningen, SWEA Algarve. Marie redogjorde för såväl den juridiska som ekonomiska processen kring ”Starta ny avdelning”.

Den nya styrelsen valdes, i enlighet valberedningens förslag, enhälligt av årsmötet och avgående ledamöter tackades för sina insatser. Här ser du SWEA Portugals styrelse för år 2020.

 

 

Marie Ahlberg informerade om 2019 års donation. Mia Ekström berättade ytterligare om mottagarna, som är SOS Children’s Village Guarda i Portugal. Den ska användas till att inreda ett hus dit IKEA kommer att leverera möbler. Dagens donation är knappt hälften av vad som behövs för att få allt färdigställt, men med ett långsiktigt arbete kan vi bl.a. bli ensamma donatorer till hela huset.

Vidare informerade Marie om bildandet av en ny avdelning: SWEA Algarve. SWEA Portugal byter därför namn till SWEA Lissabon den 1 januari 2021.

Det skålades, information och kontaktuppgifter utbyttes och det hördes många glada skratt innan kvällen avslutades. Det var roligt att så många Sweor från Algarve deltog i årsmötet. De hade en intressant morgondag att se fram emot med en guidad vandring i Lissabon.

Fler bilder från årsmötet ser du här! Bilder till Årsmöte 18 feb 2020

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

SWEA Mingel på Belmar den 11 februari 2020

I vanlig ordning visade många Sweor sitt intresse för att besöka månadens mingel på Belmar.

 

Vi var ca 30 nya och gamla Sweor samt Marianne Lindquist från SWEA Riviera

som träffades och njöt av god energi, mycket skratt, diskussioner om allt från vandring till matlagning och kommande årsmöte!

 

 

 

 

Vid Pennan Gun Persson

Foto Gun Persson

 

 

SWEA -golf på Morgado den 5-6 februari

Härliga golfdagar på Morgado!

 

Den 5-6 februari, 2020, var 3:e gången som SWEA-golfen gick av stapeln på Morgado, denna gång i februari istället för slutet av november, vilket de flesta tyckte var bättre.

 

Vi var 32 Sweor från hela Algarvekusten som deltog i årets SWEA-golf. Fler hade gärna varit med men tyvärr kunde vi inte utöka antalet starttider. Det var särskilt kul att så många nya Sweor som inte tidigare varit med ville vara med i år.

Dag 1 spelades en SWEA Scramble (8 lag) på Alamosbanan i strålande solsken. Fåglarna kvittrade för fullt och det kändes mer som vår än vinter. På kvällen träffades vi alla innan middagen för mingel och prisutdelning.

Tre lagpriser delades ut första tävlingsdagen:

1:a pris:         Eva Boberg, Charlotte Bengtsson, Kristina Henriksson och Annica Havel

2:a pris:         Leona Sandesjö, Lotta Porat, Ingrid Stigenius och Annika Åström

3:e pris:         Annette Caspary, Carina Höijer, Anna Årjes Nilsson och Eva Klang

Därefter avnjöts en mycket god buffémiddag. Ljudnivån var som vanligt hög med många intressanta diskussioner och glada skratt! Vi sjöng även SWEA sången (på melodin På Lingonröda Tuvor), något som många sjöng för första gången. Övriga middagsgäster applåderade!

 

 

 

Dag 2 vaknade vi upp till ett helt annat väder, molnigt, kallt och blåsigt. Trots de tuffare väderförhållandena blev det ändå många fina resultat.

 

Sex individuella priser delades ut andra tävlingsdagen.

1:a pris:         Arja Edvardsson (Exklusivt parfymsmycke i guldplätering från NCP).

2:a pris:         Annette Caspary (Doftbox med sju dofter à 10 ml från NCP)

3:e pris:         Carina Höijer (Greenfee för två med buggy från Morgado)

4:e pris:         Annika Åström (Guidad tur för två från Monte do Alem)

5:e pris          Viveka Hansson (Magnumflaska från Monte do Alem)

6:e pris          Karin Lindesvärd (Parfym 50 ml från NCP)

 

Tre lagpriser delades också ut andra tävlingsdagen.

1:a pris:         Annika Edlund, Carina Höijer, Birgitta Rundgren och Carina Sörensen

2.:a pris: .        Susan Skyllermark, Suzanne Mattsson, Gunilla Carlstedt Vestberg,

Charlotte Bengtsson

3:e pris:         Bibi Mangs, Charlotte Halling, Åsa Gabriel och Annika Åström

 

Stort grattis till alla vinnare!

 

Ett stort tack till alla sponsorer som bidrog med fantastiska priser.

  • Morgado Golf & Resort (Greenfee för två med buggy)
  • Vingården Monte do Alem, Odiaxere (Guidad tur för två, magnumflaska , övriga viner)
  • Anna Årjes Nilsson/NCP (Smycke, parfymer och serum).
  • Carin Jugo Andersson (Två biljetter till Robert Wells konsert den 8 maj i Lagos)

 

Vid tangentbordet Barbro Holgerson

 

SWEA mingel på Belmar den 14 januari 2020

2020 års första mingel på Belmar var välbesökt och trevligt!

Det var många nya Sweor på besök, för första gången, vilket alltid är extra trevligt!

Många hade inte setts på länge och hade därför mycket att prata om. Stämningen var på topp och energin flödade i lokalen!

Många har redan bestämt sig för att åka till Lissabon på årsmötet samt en stadsturen dagen efter!