Network Menu

Om Portugal

LISSABON

Geografiskt läge

Lissabon ligger vid floden Tejos mynning. Väster om Lissabon, ute vid kusten ligger de båda populära badorterna Estoril och Cascais.

Klimat

Lissabon har ett medelhavsklimat men har också betydligt fuktigare vintrar än längre söder- och österut på grund av närheten till Atlanten. Vintrarna är förhållandevis varma men regniga med temperaturer kring 15 grader.  Sommaren sträcker sig från april till slutet av oktober med medeltemperatur kring 25 grader. Varmaste månad är augusti. Havet håller sig konstant kring cirka 18 grader men blir något varmare under sommaren.

Historia

Lissabon räknas som den äldsta staden i Väst-Europa. Redan 195 f Kr var romarna på plats och utvecklade ett blomstrande samhälle innan först nordbor och sedan morer invaderade staden 5-700 e Kr. Lissabon var ett handelscentrum för varor från såväl Afrika som Asien och spelade en viktig roll i Europas utveckling.

Portugals förste kung, Don Alfonso Henrique, intog staden år 1147 och lade grunden till mycket som ännu finns idag. Tyvärr ödelades de centrala delarna av Lissabon under jordbävningen 1755. Åren efter jordbävningen ritade en minister, sedermera adlad till Marqûes de Pombal, en ny stadsplan. Denna plan hade Paris som förebild och byggdes upp efter ett rutmönster. Stadsdelen finns kvar idag och heter Baixa.

Befolkning

Lissabon har c:a 650 000 invånare i de centrala delarna men i hela Lissabon området bor drygt 2 miljoner.
De flesta portugiser är katoliker.

Trafik

Det finns ett väl utbyggt nät av motor- och landsvägar. Det är ofta, som i alla storstäder, köer på motorvägarna i Lissabonområdet i rusningstrafik. Portugal är ett av de länder som har flest antal bilolyckor i Europa. Många av motorvägarna är avgiftsbelagda genom vägtullar. Man kan betala vägavgifterna antingen kontant eller med kreditkort alternativt via en transponder som heter Via Verde. Sedan 2012 är även många mindre vägar avgiftsbelagda (dessa kallas SCUT). Till exempel vid staden Guarda vid den spanska gränsen finns det portar med kameror som läser av bilnumret. Tullavgiften måste betalas – på ett postkontor – inom 5 dagar. Om inte detta görs kommer en räkning att skickas till den adress du meddelat det portugisiska vägverket och då tillkommer en relativt dyr administrativ avgift – så bäst är att betala inom dessa 5 dagar. Om du kör en icke-portugisisk registrerad bil, får du åka in i en ficka vid sidan av vägen, där din registreringsskylt fotograferas och du uppger ditt kreditkortsnummer. Då dras ”tullen” direkt från ditt kort. Detta betalningssätt är giltigt under två månader, därefter får man – vid behov – förnya det.

Kommunikationer

I Lissabon finns både välfungerande tunnelbana, pendeltåg samt färjetrafik. Det bästa är att köpa ett så kallat ”zapping”-card. Detta görs enklast i de maskiner som finns tillgängliga vid stationerna alternativt över disk. Dessa kort kan laddas med olika valörer och gäller för alla transportmedel. Ju högre valör desto större rabatt. Att köpa enkelbiljett på buss/spårvagn/tåg är onödigt dyrt. Den populära spårvagnen 28 är ett lysande exempel. Köper du biljett på spårvagnen betalar du tre gånger mer än med kort.

Att åka taxi är också förhållandevis billigt, men håll koll på de extra avgifter som ibland tas ut för bagaget och be om kortaste vägen.

TURISM

Turismen till Portugal har ökat dramatiskt de senaste åren. Portugal blev utsedd till ”2016 Destination of the Year” av den respekterade tidskriften Travel + Leisure Magazine . Även 2018 och 2019 fick Portugal en rad utmärkelser.

www.visitlisboa.com

https://www.visitportugal.com

 

KULTUR

Biografer

Utländska filmer är inte dubbade i Portugal varken på bio eller på TV utan har precis som i Sverige textremsor. Biograferna ligger oftast i ”centro comercial” (shopping center).

Opera, teater, balett mm

Lissabon har ett stort kulturellt utbud. Mycket finns att läsa om i exempelvis TimeOut som utkommer varje vecka (dock endast på portugisiska). Annars finns mängder med olika sidor på internet för att få information ex: http://www.visitlisboa.com/whats-on

 

SOCIALA FÖRHÅLLANDEN

Bättre och sämre delar finns som i alla städer även i Lissabon. På grund av hyresregleringar är många hus väldigt nergångna. Dessa regler, som i princip gjorde det omöjligt för hyresvärdar att höja hyrorna, ändrades 2012 och redan nu märks det hur det renoveras och snyggas upp framför allt i de centrala delarna av Lissabon.

Fattiga och rika

De sociala klyftorna är mycket större än i Sverige. De rika är mycket rika och Portugal har dessutom en betydligt mindre medelklass.

Arbetslösheten var i oktober 2019 nere i 6,5%. Ungdomsarbetslösheten är tyvärr fortfarande hög, ca 18 % i slutet av 2019. År 2013 höjdes inkomstskatten för det flesta portugiser med 4-8%, vilket var ett hårt slag för många familjer. Den är progressiv och varierar mellan 14,4 – 48%. Minimilönen i Portugal ligger på 700 euro per månad.

Utlänningars ställning

Svenskar är väl ansedda, och portugiser har generellt en mycket positiv inställning gentemot utlänningar.

Kriminalitet

Kriminaliteten är låg, många synliga poliser finns överallt, vilket bidrar till att spontanbrottsligheten ”motas i grinden”.

Hygien, vatten och miljöföroreningar

Bra hygien på matvaror.

Offentliga toaletter är generellt mycket välskötta. Kranvattnet är drickbart även om många köper mineralvatten på flaska på grund av att vattnet är klorerat.

Miljötänk finns, inte minst snygga miljöstationer. Framförallt i Cascais, något för Sverige att ta efter.

Trafiksäkerhet, ´drink and driving´

Trafiksäkerheten är lägre än i Sverige. Gränsen för alkohol är 0,5 promille i blodet.

Portugal är ett ungt trafikland. Detta eftersom fattigdomen innan EU-inträdet var mycket utbredd. Bilen har bara varit ”var mans egendom” i 25-30 år.

Dock finns här en hel del förebyggande åtgärder, vilka vi kanske i Sverige skulle ha en del att lära av. Som sättet att undvika vänstersvängar och omöjliggöra överskridanden av hastighetsbegränsningar på raksträckor och genom tätbebyggda områden. Plus att samtal i mobil endast är tillåtet med hands-free.

 

BOSTAD

Populära bostadsområden

Många svenskar bor i Cascais/Estoril-området, andra inne i centrala Lissabon och andra större kluster finns utmed Algarvekusten, i Boa Vista-området och uppe i Porto.

Det finns ett par svenska fastighetsmäklare verksamma i Portugal, men även en hel del portugisiska, som arbetar för internationella mäklarkedjor, alla av dem pratar engelska.

Eftersom arbetslösheten är stor är tjänster i hemmet, exempelvis städ-och trädgårdshjälp, lätt att få tillgång till.

Elektricitet, spänning (volt), kontakter, apparater, TV, videosystem (PAL)

Alla elektriska apparater som fungerar i Sverige fungerar även här då det är samma typ av eluttag och spänning.

Fast- och mobil telefoni samt Internet

Det finns bra utvecklad fast- och mobil telefoni samt internet. Stor priskonkurrens mellan olika leverantörer som ofta erbjuder paket där både TV, telefoni samt Internet ingår.
Portugisiskt Internet är mycket bra. Om man saknar internet hemma, är det mycket lätt att betala alla typer av räkningar i bankomaterna, som kallas MultiBanco. Portugal har världens mest utvecklade bankomater.

Affärer och Shopping

De stora mataffärerna (Auchan och Continente) är oftast öppna mellan kl. 8-23. Mindre mataffärer har öppet mellan 8:30-21:00, ibland lunchstängt. I varje by och stadsdel finns också små privata livsmedelsaffärer, slaktare, bagare och apotek. Stora köpcentra håller öppet mellan kl. 10-24 de flesta dagarna.

Finns det butiker med skandinavisk mat?

En del svenska produkter finns på IKEA, GBstore i Cascais samt SuperCor i Linhó.

Finns IKEA?

Det finns två IKEA-varuhus i Lissabon området, samt ett i Porto och ett i Loulé på Algarvekusten.

Vad är billigt och bra?

Livsmedel är i allmänhet billigare än i Sverige. Hög kvalitet på livsmedel framför allt fisk, skaldjur, kött, frukt och grönt. Idag erbjuds också många ekologiska produkter om än ej lika mycket som i Sverige.

Kan man köpa möbler, husgeråd, och annat till sitt hem lokalt?

Ja, allt finns att få tag på till bra kvalitet. Elektriska hushållsprodukter, radio, tv är dock något dyrare än i Sverige.

Kostnadsjämförelser

Generellt håller Portugal betydligt lägre kostnader än i Sverige. Vad som främst är dyrare är kapitalvaror som exempelvis bilar samt bensin, el och gas.

Det är mycket billigare att äta på restaurang än i Sverige, alkoholpriserna betydligt lägre. Hudvård, klippning etc är mycket billigare än i Sverige. Bio är billigt. Biljettpriser på lokaltrafiken är också billigare. Taxi är billigt.

 

FRITIDSLIV

Sport, golf, tennis och liknande aktiviteter

Golfklubbarna har i en del fall inträdesavgift, i andra fall ingen utan bara årsavgift. Den är betydligt högre än i Sverige, men här spelar man hela året, så slitaget på banan är mer omfattande, och personalen är inte säsongsanställd utan helårsanställda.

Tennis och padel spelas utomhus året om. Finns bra tillgång till banor och det är billigare att spela än i Sverige.

Gym. Portugiser liksom svenskar tycker om att gå på gym. Det finns många gym att välja på med olika inriktning samt kostnad.

Finns det nattklubbar och disko för alla åldrar?

Lissabons absoluta medelpunkt är Bairro Alto under kvälls- och nattetid. Utmed floden mellan Alcântara och Apolónias järnvägsstation ligger flera mycket populära nattklubbar.

Åldersgränser

Gränsen för försäljning av alkohol är 16 år, men förändring är på väg till 18 år.

Umgänge med lokalbefolkning. Hur umgås man?

Man umgås mycket mer på restaurang än i Sverige. Vid stora bjudningar är det vanligt med buffé, men de är mer formella tillställningar än i Sverige. Ett bra sätt att närma sig det portugisiska folket är att lära sig språket. De flesta yngre talar bra engelska. Utanför storstäderna kan det vara lite si och så med språkkunskaper men portugiser är oerhört vänliga och hjälpsamma så det brukar gå bra ändå.

 

KOMMUNIKATIONER

Det är tät biltrafik runt Lissabon, Porto och andra större städer. Avstånden i trafiken mellan bilarna är betydligt kortare än i Sverige. Man måste vara snabb när det slår om till grön signal vid trafikljus, gult ljus finns inte, utan direkt efter rött är det grönt; annars tutas det.

Åka taxi, köra egen bil eller åker kollektivtrafik?

Att åka med kollektivtrafiken är smidigt, billigt och går fort. Om man kör bil går det att hitta parkeringsplats på gatan i Lissabonområdet, men lättast är att parkera i parkeringshus. Kostar mellan 1- 1,5 euro i timmen. Stor tillgång på taxibilar som är ett ganska billigt och bekvämt sätt att ta sig fram på.

Bör man ta med egen bil från Sverige?

Lite krångligt och byråkratiskt att omregistrera svensk bil, men å andra sidan är bilar dyrare i Portugal. Det är mycket viktigt att omregistrera en importerad bil inom lagstadgad tid (i dagsläget 6 mån), annars kan omregistreringen bli mycket dyr.

Vilka bilmärken har bra service?

Det finns service för alla bilmärken.

Skolor för svenska barn

Svenska Skolan ligger i Carcavelos. I Carcavelos finns även engelska skolan. Amerikanska skolan finns i Linhó.

Svenska skolan har elever från 2 – 12 år, det vill säga förskola, låg- och mellanstadium. Efter mellanstadiet fortsätter barnen ofta i engelsk, amerikansk eller portugisisk skola eller läser på distans.

Svenska skolan tar även emot svenska barn/elever under kortare perioder.

De flesta internationella skolorna ligger väster om Lissabon.

www.svenskaskolanlissabon.com

Det finns också ett antal internationella skolor.

Kostnader per termin per elev?

Kostnaderna varierar men en månads avgift på minst 500 € är att räkna med. Den kommunala skolan är gratis men man betalar för böcker och material.

Förskola och dagis ligger oftast runt 300-500 € / månad exklusive mat och blöjor. Kommunalt dagis är beräknat efter inkomst med ett maxtak på 300€, dock är det svårt att få plats.

 

DAGLIGT LIV

Speciella vanor, seder

Vanligt att man hälsar när man kliver in i en affär. Du säger ‘Bom Dia’ (god morgon, god dag) fram till kl 12, ‘Boa Tarde’ (god eftermiddag) från kl 12-18 och därefter säger man ‘Boa Noite’ (god afton, god kväll, god natt). Överhuvudtaget är man mycket trevlig mot varandra när man möts i parker, trappuppgångar eller i affärer. Närmare vänner kindpussas men i övrigt tar man i hand.

Klädsel

Som i Sverige men mer uppklädd vid fester, luncher och middagar.

Helgdagar år 2020

1 jan – Nyår

25-26 feb – Karneval

29 mars  – sommartid, en timme framåt

10 april – Långfredag / Sexta-feira Santa

12 april – Påskdagen / Dia de Páscoa

25 april – Revolutionen 1974 / Dia da Liberdade

1 maj – Dia do Trabalhador

10 juni – Portugals nationaldag /Dia de Portugal

11 juni – katolsk helgdag / Corpo de Deus

13 juni – helgdag i Lissabon / San António

24 juni – helgdag i Porto / San João

15 aug – Jungfru Marias himmelsfärd / Dia de Assunção de Nossa Senhora

5 okt – Oktoberrevolutionen i Portugal 1910, avskaffande av monarkin / Dia de Implantação da República

25 okt – vintertid, en timme bakåt

1 nov –  Alla helgons dag /Dia de Todos os Santos

1 dec – Start på självständighetskriget mot spanskt styre 1640 / Restauração da Independência

8 dec – Den obefläckade avelsen / Dia da Imaculada Conceição

25 dec – Juldagen / Dia de Natal

 

HÄLSOVÅRD

Sjukvård

Det är svårt att jämföra olika länders sjukvård men European Health Consumer Index, (undersökning som publicerades i jan 2018) rankade Portugal som 14 utav 34 deltagande länder. Många utlänningar väljer därför att ta en privat sjukförsäkring. Om du vill ha tillgång till den kommunala sjukvården och vårdcentralen (Centro de Saúde), måste du gå dit och skriva in dig. Du får då ett papper med ditt socialförsäkringsnummer (NISS) från Segurança Social.

Tandläkare

Det finns flera svensktalande tandläkare i Lissabonområdet.

Men det finns givetvis mängder av portugisiska tandläkare som talar engelska.

Mediciner och apotek

En del av medicin och hjälpmedelskostnad får patienten själv betala. Apoteken har mycket bra service och finns överallt. NISS används av din läkare när han skriver ut mediciner vilket ger dig samma priser som andra arbetande portugiser.

 

SVENSKAR PÅ PLATS

Vilka svenska företag finns i närheten?

Många svenska storföretag som till exempel Ericsson, ABB, Atlas Copco, IKEA, SKF, VOLVO, Securitas, Oriflame Cosmetics med flera verkar sedan länge i Portugal. Swedwood, Hennes & Mauritz, Metro, Tele2 samt Scania har etablerat sig under de senaste åren. Svenska företag är verksamma framför allt i Lissabon och Porto-trakten.

Sveriges ambassad

Adress: Rua Miguel Lupi 12-2-D, 1249-077 Lissabon.

Tel. +351 213 942 260, fax +351 213 942 261,

e-mail: ambassaden.lissabon(Replace this parenthesis with the @ sign)foreign.ministry.se

Svenska organisationer

Svensk–Portugisiska Handelskammaren, http://www.camaralusosueca.pt/

Business Sweden, http://www.business-sweden.se/en/trade/international-markets/europe/portugal/

Antal svenskar i Portugal

Knappt 2000, flertalet bor företrädesvis på Algarvekusten, i Lissabonområdet och i Porto.

Kontaktnät mer än SWEA

Svenskar i världen (SVIV): www.sviv.se

Svenska Klubben: www.svenskaklubbenportugal.com

International Womens Club (IWP), en förening för engelsktalande kvinnor från hela världen: www.iwpportugal.org

 

FLYTTA TILL PORTUGAL

Enligt EU-bestämmelser behövs varken visum eller tillstånd för uppehälle mindre än 3 månader för personer med svenskt pass. För längre perioder behövs tillstånd att bo och intygande om att försörjningsmedel finns.

Det absolut första du behöver göra vid flytt till Portugal är att skaffa ett skattebevis (contribuinte/fiscalnummer) som du får via det lokala skattekontoret på den ort du flyttar till i Portugal. Detta nummer krävs för att kunna öppna bankkonto, skriva hyreskontrakt osv.

För att få tillgång till den allmänna sjukvården (om du är folkbokförd i Portugal) måste du registrera dig i Portugals motsvarighet till Vårdcentral (Centro de Saúde) på den ort du flyttar till. Om du tecknar någon form av sjukförsäkring får du dessutom tillgång till olika privata kliniker till rabatterat pris. Om du är utflyttad svensk pensionär har du fortfarande rätt till sjukvård i Sverige, men det krävs att du ansöker om – och får intyg från Försäkringskassan i Sverige – om detta.

Hemsidan ‘Svenskar i Världen’ har ett mycket stort diskussionsforum i dessa ämnen.

www.sviv.se/index.php/phorum/action/view/cmd/read.f/f/231/t/52950/i/52950

 

NYTTIGT ATT VETA

Det finns många flygbolag som erbjuder flyg mellan Sverige och Portugal. TAP, det inhemska flygbolaget (ingår i Star Alliance), SAS och Norwegian flyger direkt mellan Stockholm och Lissabon, TAP och Norwegian flyger mellan Köpenhamn och Lissabon. Ryan Air, Cimber Sterling och Norwegian plus vissa charterbolag flyger till Algarve/Faro.

 

PORTUGAL I SVERIGE

Portugals ambassad har sitt kontor på Drottninggatan 108, 2tr, 130 60 Stockholm. Tel. +46-8-545 670 60, fax: +46-8-662 53 29,

e-mail: estocolmo(Replace this parenthesis with the @ sign)mne.pt">estocolmo(Replace this parenthesis with the @ sign)mne.pt  hemsida: embaixadaportugal

Portugals Handels- och Turistbyrå (AICEP) är belägen på Drottninggatan 108, 2tr, 130 60 Stockholm. Tel. +46-8-506 521 00, fax +46-8-506 521 05,

e-mail: aicep.stockholm(Replace this parenthesis with the @ sign)portugalglobal.pt">aicep.stockholm(Replace this parenthesis with the @ sign)portugalglobal.pt  hemsida: www.portugalglobal.pt

Honorärkonsulat finns på Engelbrektsgatan 28, 400 10 Göteborg. Tel. +46-31-201 890, fax +46-31-210 891, e-mail: consulado.portugal.gotemburgo(Replace this parenthesis with the @ sign)swipnet.se">consulado.portugal.gotemburgo(Replace this parenthesis with the @ sign)swipnet.se

 

Nilla

 

 

 

Text: Gunilla Holma Forsström